Debartolo House

TÜR

Özel Rezidans

TASARIM

Archive+LAB

YER

Como, Italy

ALAN

500 m²

MÜŞTERİ

Özel Kişi

DURUM

Geliştiriliyor

Yapımı 2015 senesinde başlayacak olan, DeBartolo haftasonu evi, İtalya’nın Kuzey Batı’sında konumlanan Como şehrinde bulunuyor. Como Gölü kıyısında konumlanan evin mimari ve iç mimari tasarımı Archive+LAB tarafından yapıldı.

Evin mimari tasarımı ekspresyonizm; diğer adıyla yapısal dışavurumculuktan etkileniyor. Hafif eğimli olan çatı, geometrisi güçlü ve keskin hatlı iki ayrı asimetrik katmandan oluşuyor. Ustaca tasarlanan çatının asimetrik formu, yaz aylarında özellikle öğle saatlerinde güneş kırıcı olarak işlev görüyor. Sadelik ve şeffaflık anlayışından ilham alınan evin en dikkat çeken malzemesi cam. Yer yer kullanılan tik ağacı ahşap ızgaralar haricinde tüm cepheler taşıyıcı camlardan oluşuyor. Şeffaflık anlayışından yola çıkılarak cam ile tasarlanan cephelerin doğuracağı potansiyel gizlilik sorunu, otomatik jaluzi sistemiyle çözülüyor.

Evin iç mimari tasarımı minimalizm ve modernlik anlayışlarından ilham alıyor. 500 metrekarelik alana sahip olan evin girişinde bulunan, aynı zamanda da taşıyıcı işlevi de gören brüt beton asimetrik kapı geçişiyle tanımlanıyor. Evin girişine 150 metrekare alana sahip olan ön bahçeden ulaşılıyor. Bu bahçe aynı zamanda evin sol cephesinde çıkma olarak devam ederek evin arka cephesinde gölün üzerine çıkan balkona dönüşüyor. Girişte bulunan taşıyıcı duvar misafirlerini ve kullanıcılarını evin sahibine ait el çizimiyle karşılarken aynı zamanda mutfak ile giriş arasında bir perde görevi görüyor.

Evin yaşam alanları iki bölümden oluşuyor. İlk bölümde salon ve mutfak bulunurken diğer bölümde yatak odası yer alıyor. Birlikte çalışan mutfak - salon bölümü ve az miktarda ürün kullanımı iç mimariyi ve geniş hacmi ortaya çıkarma fikrinden yola çıkarak tasarlandı. 4 metre tavan yüksekliğine sahip mekanda Archive’ın İtalyan ve yerli mobilya çözüm ortaklarının ürünleri kullanıldı. Archive+LAB tasarımı olan, zeminden kopuk çalışan şömine ile blok mermer mutfak tezgahı projenin imza niteliğindeki detaylarından.

Evin Como Gölü’ne en yakın alanında konumlanan yatak odasının bir bölümü gölün üzerine çıkarak evin diğer bölümlerinden ve kara oturumu hissinden kopuyor. Odaya entegre olan ve cam ile bölünen geniş banyonun dış mekan ile görsel ayrışımı brüt beton bölücü duvar ile sağlanıyor. Odanın göl üzerinde kalan köşelerinden birinde konumlanan akvaryum, dış duvar ve çatı ile yer yer birleşerek göl ile ev arasında bütünleyici eleman görevi görüyor. Yatak odasının göze çarpan diğer bir detayı ise yatağın önünde bulunan dairesel jakuzi.